2018-04-22 06:29:22• hírek • Oszkó Viktória

Szatmári sikerek a 18. Vidám Versek Versmondó Verseny országos szakaszán

Ismét a vidámság fővárosa volt két napig Szatmárnémeti: közel 150 kis- és általános iskolás diák vett részt pénteken és szombaton a sokadik éve megrendezett Vidám Versek Versmondó Versenyének országos döntőjében.

A megmérettetés 18 évvel ezelőtt, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum házi versenyeként indult. A verses vetélkedő hamar kinőtte az iskola falait, mostanra szinte valamennyi hazai magyarlakta területről érkeznek versenyzők, a kezdeményezést ráadásul kilencedik éve a tanügyminisztérium is támogatja.


Az eredményhirdetést második alkalommal tartották a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében, ami – ahogyan tavaly – idén is zsúfolásig megtelt az izguló gyerekekkel és szülőkkel. Az első sorokban a verseny fő támogatói, a Nemzeti Oktatásügyi Minisztérium, a Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Pax Egyesület, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet képviselői foglaltak helyet, köztük Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő, Szejke Ottilia, az elemi oktatásért felelős tanfelügyelő, Vartic Mayla Júlia minisztériumi szakfelügyelő, Turós Lóránd szenátor úr és Poszet Kinga, a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezetének elnöke kaptak helyet.



Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő beszédében kihangsúlyozta, hogy nagy öröm lehet mindenki számára, hogy a szatmáriak a Vidám Versek Versmondó Versenyével létrehoztak egy „szatmárikumot”, hogy kialakítottak egy hagyományt. Hozzátette, nem újdonság Szatmárnémetiben a magas színvonalú országos döntő, hiszen a gyerekek minden évben nagyon felkészültek, és mint mindig, idén sem volt egyszerű meghatározni a végső sorrendet.


A kicsik kategóriájában Méhes Katalin színművésznő tartott rövid értékelést. Elmondta, hogy nagy dolog, hogy idén is sokan vették a fáradságot, hogy felkészüljenek a versenyre, és persze vették a bátorságot, hogy színpadra is álljanak. Értékelésében rámutatott, hogy sok jó verset, kiváló produkciót lehetett hallani, de előfordultak hullámzó teljesítmények is. Hangsúlyozta, a zsűri dolga az, hogy a pillanatot értékelje, ezáltal pedig kizárólag a döntőben hozott színvonalat. Megjegyezte azt is, hogy nagy örömére a gyerekek 99%-a gyönyörűen beszél magyarul, ami nagy dicsőség lehet mindenki számára.


Szabó Thalmeiner Noémi egyetemi adjunktus a nagyobbak produkcióival kapcsolatban megjegyezte, hogy nagyon erős volt a mezőny, árnyalatnyi különbségek voltak csak a versenyzők között, a gyerekek ráadásul a tavalyihoz képest is jobbak, ügyesebbek voltak.

 

Harmadik helyezést értek el:
 

Előkészítő-második osztályos kategória:  a Szatmárnémeti Református Gimnázium első osztályos tanulója, Máthé Abigél Márta

3-4. osztályos kategória: Csíkszeredai Petőfi Sánor Általános Iskola harmadik osztályos tanulója, Tamás Nimród

5-6. osztályos kategória: Dicsőszentmártoni Traian Általános Iskola ötödik osztályos tanulója, Barabás Örs Tibor

7-8. osztályos kategória: a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum hetedikes osztályos diákja, Szilágyi Anna

 

Második helyezést értek el:
 

Előkészítő-második osztályos kategória:  a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium második tanulója, Apa Szilárd

3-4. osztályos kategória: a zilahi Simion Bărnuțiu iskola negyedik osztályos tanulója, Fazekas-Kiss Barbara

5-6. osztályos kategória: a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola hatodik osztályos tanulója, Komján Dávid

7-8. osztályos kategória: a Szatmárnémei 10-es  Számú Általános Iskola nyolcadikos tanulója, Puskás Panna

 

Első helyezést értek el:
 

Előkészítő-második osztályos kategória:  a Szilágybagosi 1-es Számú Általános Iskola másodikos kisdiákja, Sáska Barbara Kitti

3-4. osztályos kategória: a kolozsári Báthory István Elméleti Líceum negyedikes diákja, Tamás Zsófia

5-6. osztályos kategória: a sepsisztentgyörgyi Székely Mikó Kollégium hatodik osztályos tanulója, Bordás Adrienn

7-8. osztályos kategória: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulója, Hubbes Gellért Mátyás


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: